Kookplaten en Fornuizen

Kookplaten en Fornuizen

Het aanschaffen van een kookplaat is voor iedereen anders. Hieronder hebben wij daarom een aantal belangrijke aspecten voor u op een rij gezet die van belang zijn bij het aanschaffen van een kookplaat.

Kookplaten

Hoe bepaalt u de nismaten?

Het opmeten van de uitsparing waar uw de kookplaat in zit, is een belangrijk gegeven. U zult hiervoor uw oude kookplaat eruit moeten halen. De breedte van de uitsparing in uw keukenblad is de belangrijkste maat. Kijk daarnaast ook naar de diepte van de uitsparing, deze zal rond de 49cm zijn.

Hoe leest u een inbouwtekening?

De maten zijn bekend en dus kunt u gaan kijken welke kookplaten voor u geschikt zijn. De maten van de kookplaat staan altijd vermeld op de inbouwtekening. Kijk goed naar deze maten en bepaal op deze manier welke kookplaat voor u geschikt is. U kunt natuurlijk ook bij ons in de winkel langskomen met de gegevens en dan zoeken wij samen met u naar een geschikte kookplaat en beantwoorden we gelijk eventuele andere vragen.

Wilt u een gas, keramisch of inductie kookplaat?

Om te bepalen wat voor soort kookplaat u wilt, is het handig om de verschillen te weten. Daarom zullen wij hieronder kort uitleggen wat de verschillen zijn. Deze verschillen zijn ook van toepassing op de verschillende fornuizen.

Gas
Koken op has is de klassieke manier van koken. Het zorgt voor een directe overbrenging van de warmte en is eenvoudig te regelen. Er zijn tegenwoordig ook verschillende materialen kookplaten zoals RVS of glas-op-glas, welke makkelijker is om schoon te maken. Sommige glasplaten zijn ook uitgerust met een wokbrander. Dit is een krachtige brander die zeer geschikt is om te roerbakken. Verder zijn alle gaskookplaten voorzien van een vlambeveiliging. Deze vlambeveiliging sluit de toevoer van gas af wanneer de vlam onverwachts wordt gedoofd.
Keramisch
Een keramische kookplaat is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glasplaat bevinden. Een keramische kookplaat vraagt een hoog vermogen en u zult dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen.
Inductie
Een inductie kookplaat verwarmt de pan door middel van een magnetisch veld. Het voordeel hiervan is dat de bodem van de pan zelf opwarmt en de kookplaat zelf niet heet wordt. Een inductie kookplaat werkt dus alleen maar als er daadwerkelijk een pan op staat. De meeste inductie kookplaten zijn voorzien van een boost-functie waarmee u extra snel kan koken. Daarnaast zijn er modellen met een flexibele kookzone. Dit is een groot vlak waar u meerdere pannen tegelijk op kwijt kan. Net als een keramische kookplaat vraagt een inductie kookplaat een hoog vermogen. Ook hier zult u dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen. Er zijn een aantal inductie kookplaten die op een normale, enkelfasige, aansluiting kunnen worden aangesloten. Alleen zult u dan door het mindere vermogen fiks inleveren op de prestaties van de kookplaat.


Hoe wilt u de kookplaat wegwerken in uw keukenblad?

U kunt kiezen tussen verschillende soorten afwerking van de kookplaten. Hierzonder een overzicht met de verschillende opties.

Opstaande rand
Kookplaten met een opstaande rand zijn afgewerkt met een rand van RVS of edelstaal rondom de kookplaat.
Volledig verzonken
Volledig verzonken kookplaten worden niet op het keukenblad geplaatst, maar juist verzonken in het keukenblad voor een volledige vlakke afwerking.
Facet geslepen met een rand
De rand van een facet geslepen kookplaat is schuin afgeslepen voor een strakke afwerking. Er zijn ook kookplaten waarbij de voor- en achterkant schuin zijn afgeslepen terwijl de zijkanten zijn voorzien van een rand van RVS of edelstaal.
Afgeronde rand
Bij kookplaten met een afgeronde rand is de glazen rand van de kookplaat netjes rond afgeslepen.

Wat heeft u nodig voor het aansluiten van een kookplaat?

Inbouwkookplaten worden vrijwel allemaal geleverd zonder aansluitmateriaal. Nadat er een keuze is gemaakt qua soort kookplaat, voorzien wij u in onze winkel graag van advies en de bijbehorende materialen om de kookplaat in te bouwen.

Fornuizen

Naast de kookplaten bestaat het fornuis natuurlijk ook nog steeds. Om te bepalen welk fornuis bij u past, hebben we hieronder een aantal handige vragen staan.

Hoeveel pitten/kookzones wilt u gebruiken?

Een fornuis heeft niet altijd standaard 4 kookzones. Sommige zijn namelijk voorzien van 5 en soms 6 kookzones. Dit is echter afhankelijk van de breedte van het fornuis. Let er dus goed op wat u kwijt kunt en vergeet uw afzuigkap niet. Neemt u een breder fornuis, dan doet u er goed aan om ook de afzuigkap in dezelfde breedte aan te schaffen. Deze is bij voorkeur namelijk minimaal net zo breed als uw fornuis.

Welke gerechten wilt u in de oven gaan bereiden?

Een fornuis is naast de kookzones ook voorzien van een oven. Echter, niet elke oven is gelijk in een fornuis. Tegenwoordig zijn de meeste ovens elektrisch, maar de gasovens zijn ook nog steeds te krijgen. Om te kijken welke opties erop moeten zitten voor bepaalde gerechten, kunt u kijken bij de pagina over de ovens.

Ga naar Ovens

Wat heeft u nodig voor het aansluiten van een fornuis?

Fornuizen worden vrijwel allemaal geleverd zonder aansluitmateriaal. Nadat er een keuze is gemaakt qua soort fornuis, voorzien wij u in onze winkel graag van advies en de bijbehorende materialen om het fornuis te plaatsen.

Terug naar overzicht

Zullen wij contact opnemen?

Heeft u een voorkeur hoe wij contact met u opnemen?

Wij leveren onder andere deze merken:

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Ontwerp: Pach Design Realisatie: Jacob van Dam ICT