Afzuigkappen

Afzuigkappen

Het type afzuigkap dat geschikt is voor uw situatie hangt af van de ruimte die u heeft en uw persoonlijke voorkeur. Hieronder leggen wij de verschillende types uit. Mocht u hierna nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen door middel van het contactformulier aan de rechterzijde.

Wandschouw afzuigkap
Een wandschouw afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest standaard uitvoering loopt schuin af naar boven. Daarnaast zijn er de modellen die bovenop plat zijn. Als laatste is er het zogenaamde diagonale model. Diagonale modellen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant waardoor u meer hoofdruimte heeft.

Onderbouw afzuigkap
Onderbouw afzuigkappen zijn vergelijkbaar met een wandschouw afzuigkappen, alleen dan zonder schouw en vaak wat minder krachtig. Dit klassieke model afzuigkap hangt u onder een bovenkastje of monteert u aan de wand.

Vlakscherm afzuigkap
Vlakscherm afzuigkappen werkt u weg in de bovenkast. De lucht wordt afgezogen door middel van een uittrekbaar scherm. Zo hangt uw afzuigkap praktisch uit het zicht en is hij er voor u wanneer u hem nodig hebt.

Geïntegreerde afzuigkap
Een geïntegreerde afzuigkap hangt tussen twee bovenkastjes. U voorziet hem van een keukenpaneel zodat hij één wordt met uw keuken. Een geïntegreerde afzuigkap ziet u niet, totdat u hem wilt gebruiken en open trekt.

Inbouw afzuigkap
Wilt u zo min mogelijk van uw afzuigkap zien? Kies dan voor een inbouw afzuigkap. Inbouw afzuigkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast. De motor van het apparaat bevindt zich ook in de kast.

Eiland afzuigkap
Eiland afzuigkappen worden boven een kookeiland geplaatst. Eiland afzuigkappen zijn aan alle kanten netjes afgewerkt en worden aan het plafond gemonteerd.

Plafond afzuigkap
Een plafond afzuigkap wordt in het plafond ingebouwd. Hierdoor is hij uitermate geschikt om bijvoorbeeld boven een kookeiland te worden geplaatst.

Over welk afzuigsysteem beschik je?

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden qua afzuiging, het is dan ook van belang om goed te kijken naar de situatie bij u thuis.

Afvoer naar buiten
De eenvoudigste situatie is een afvoer naar buiten. In dat geval kiest u voor een afzuigkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Deze zal de kooklucht direct naar buiten afvoeren.

Recirculatiesysteem
Wanneer u geen afvoer naar buiten heeft kunt u kiezen voor een recirculatiesysteem. Hierbij filteren speciale filters de kooklucht alvorens het weer de keuken in te blazen. Naast afzuigkappen die standaard geschikt zijn voor recirculatie, zijn met behulp van een speciale filter en/of ombouwset veel afzuigkappen om te bouwen voor gebruik in een recirculatie-opstelling. Een recirculatiesysteem is in de meeste gevallen minder efficiënt dan een directe luchtafvoer. Heeft u de keuze, kies dan voor een luchtafvoersysteem.

Centraal afzuigsysteem
Het is ook mogelijk dat uw keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is, heeft u een afzuigkap zonder motor nodig. Het centrale afzuigsysteem zorgt dan immers voor het afzuigen van de kooklucht.

Hoe bepaalt u de juiste afmetingen?

Een afzuigkap is bij voorkeur minimaal net zo breed als uw kookplaat, maar hij moet natuurlijk wel in uw keuken passen. Daarom is het van belang dat u alles goed opmeet. Bij afzuigkappen die worden ingebouwd, zoals inbouw- en plafond afzuigkappen, zijn de breedte en diepte van de nis waarin de afzuigkap moet komen van groot belang. Bij geïntegreerde of vlakscherm afzuigkappen is het opmeten van de beschikbare breedte over het algemeen voldoende. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte tussen de kookplaat en de afzuigkap aanwezig is. Houd als u op gas kookt rekening met een aanbevolen afstand van minimaal 65 cm. Als u elektrisch kookt is een afstand van 55 cm aan te raden.

Hoe krachtig moet de afzuigkap zijn?

Het afzuigvermogen van een afzuigkap wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoeveel vermogen u nodig heeft hangt af van het formaat van uw keuken. De optimale afzuigcapaciteit is eenvoudig te berekenen door het aantal kubieke meters van uw keuken te vermenigvuldigen met 8. Het getal wat hieruit voortkomt, is de minimale capaciteit die de afzuigkap in de laagste stand moet bieden. Wanneer uw keuken 5 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog is zult u dus een afzuigkap nodig hebben die in de laagste stand een capaciteit van 360 m³/uur (5 x 3 x 3 x 8) heeft.

Wilt u een stille afzuigkap?

Heeft u een open keuken of wit u gewoon zo min mogelijk last hebben van een zoemende afzuigkap? Kies dan voor een afzuigkap met een geluidsniveau van onder de 50 decibel op stand 2. Zo weet u zeker dat de afzuigkap niet teveel herrie maakt.

Terug naar overzicht

Zullen wij contact opnemen?

Heeft u een voorkeur hoe wij contact met u opnemen?

Wij leveren onder andere deze merken:

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Miele

Bosch

Philips

Samsung

Sony

Siemens

Beko

Scanpart

Hobart

Vogels

Cambridge audio

Ontwerp: Pach Design Realisatie: Jacob van Dam ICT